top of page

Flinks legendariska Handelsbod

KÄNN HISTORIENS VINGSLAG I HANDELSBODEN OCH BESÖK TAUBERUMMET

Härinne kan du botanisera bland allsköns varor, från karamellstrutar till presentartiklar och souvenirer, billiga som dyrare. Allt finner du i samma genuina miljö som där Evert Taube mötte Gustav Johansson. Den som inte hade kontanter fick skriva upp sin skuld i Kontraboken. Ett besök i handelsboden kunde därför vara lika nödvändigt som obehagligt. Skulle handelsmannen begära att man betalade av på sin skuld, eller skulle man kunna handla idag också? Har du lite tur kanske du träffar på någon som var med på den tiden då Evert Taube vistades på ön, och som säkert gärna berättar mer om hur det var då.

Längst in i handelsboden ligger det som idag kallas för Tauberummet. Här ska Evert ha tagit sig en sup eller två i sällskap med Gustav Johansson, Gustav själv drack inte starkt men Taubes celebra sällskap gjorde nog att han emellertid kunde skarva med Motboken titt som tätt.

 

1912 öppnade Petter och den 22-åriga sonen Gustaf sin handelsbod. Petter som var skutskeppare seglade vidare med sin skuta och Gustaf såg till att handelsboden blev en samlingsplats för folket i trakten. Det var givet att handelsboden skulle ligga vid Flatöns självklara knutpunkt – Stätte Brygga – och bli en del av den. Folk kom med häst och vagn, gående eller roende med sin eka eller doris (flatbottnad båt) för att köpa på kontrabok eller byta ägg mot kaffe eller fotogen, prova ett par tofflor, se på en lie, mäta upp en lina, fråga efter ett efterlängtat brev, hämta sin tidning eller lösa ut en postanvisning. Där landade skärgårdsbåtarna, samlades folket innan de skulle fara bort och togs emot när de kom hem. Det låg en spänning och mystik över platsen.

bip96gak_large.jpg
IMGL0341-kopia-1.jpg
bottom of page